2013. január 13., vasárnap

VirtueMart képek tömeges feltöltése

Többször volt már szó a különféle webáruházak és ügyviteli rendszerek kapcsolatáról, ahol a termékek létrehozása és módosítása automatikusan történik az ügyviteli rendszert követve. De egy webshopban legalább ilyen jelentőséggel bírnak az egyes termékek képei. Az ügyviteli rendszerek általában nincsenek felkészítve arra, hogy a termékek képeit is tárolják, ezért azokat még mindig kézzel kell elhelyeznünk a webáruházban. Ez több ezres termékszám mellett igen munkaigényes feladat.

Ennek a feladatnak a könnyítésére készült egy két részből álló program, amely megoldja a termékképek feltöltését. Természetesen az előkészítő munkát nem lehet megúszni, tehát a termékképeket szét kell válogatnunk, de ezt a feladatot mindenképpen el kellene végeznünk.

A program, mint említettem két részből áll. Egy webes programrészből, melyet a VirtueMart webáruház mellé kell telepíteni, és egy PC-s kliensprogramból, amely a weben lévő programnak továbbítja a szétválogatott képeket. Ilyen módon egy gombnyomásra feltölthetünk több ezer termékképet, és csak attól függ az ideje, hogy mekkora internet csomagunk van :)

Első lépésben létre kell hoznunk egy könyvtárstruktúrát, amelyben a termékeink képeit fogjuk elhelyezni.
A könyvtár nevének meg kell egyezni a VirtueMartban lévő termék cikkszámával (product sku).

Könyvtárstruktúra létrehozása
Ezután a program kiolvassa a könyvtárak tartalmát, ez bármennyi kép lehet, és feltölti a webáruházba.

Képfeltöltő program indítása
Végül a feltöltés elindítása után meg kell várnunk amíg a program elvégzi a dolgát.
Képek feltöltése


A feltöltést követően a pc-n a képek átkerülnek egy másik mappába, ugyanilyen struktúrában, így visszakövethető, hogy egy adott termékhez milyen képeket töltöttünk fel korábban. Továbbá bármikor hozzáadhatóak egy-egy termékhez újabb képek, csak annyi a dolgunk, hogy a megadott mappába bemásoljuk az új képeket, és ismét elindítsuk a feltöltést.

Remélem hasznos segítség lesz ez a kis program sok VirtueMart webshopot üzemeltető kollégának.


2 megjegyzés:

  1. Helló!

    És ezt a programot honnan tudom letölteni??

    Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!

      A szoftver a simply-it.hu tulajdona, ott érdeklődj! :)

      Törlés